Introduktion lärare: Hans Bååth.

Hur länge har du jobbat som lärare här på restaurangskolan?
" I ca 13 år, tiden går fort när man har roligt."

Varför ville du bli lärare?
"Jag kände att jag jobbat länge nog ute och ville prova något nytt. Tycker även det är skoj med ungdomar."

Vad gjorde du innan du blev lärare?
"Efter jag gick ut restaurangskolan i Helsingborg började jag jobba på det som i dag är restaurang Sand i Båstad. Efter sommaren började jag jobba på restaurang Paletten i Ängelholm där jag var i 9 år. Jag trivdes bra på Paletten, det hände nya saker hela tiden.
Sedan gjorde jag lite ströjobb- hjälpte till på Sofiero vid behov, jobbade på Klitterhus under somrarna. Och sedan efter det började jag på Hotel Öresund i Landskrona och stannade där i ca 2 år."

Vad har du för framtida mål?
" Att fortsätta utbilda elever att bli duktiga yrkesmänniskor."

Tack till Hans!
Bild på både Pelle och Hans kommer senare!

Introduktion lärare: Per Wikström

Har du alltid velat bli kock?
"Jag har väl alltid haft en önskan att hålla på med mat. När jag växte upp hade min mamma en cafeteria där jag hjälpte till med börjani 10 års åldern. Från början blev det att plocka disk från borden och att stoppa in i diskmaskinen - för att sedan baka, göra smörgåsar, stå i kassan osv."

Hur länge har du varit lärare?
"Jag hade gått min lärarutbildning 1993 och har jobbat på restaurangskolan i Ängelholm sedan dess."

Varför valde du att bli lärare?
"På min stora anställning som kökschef på Rusthållagården i Arild så jobbade jag ofta 6-dagarsvecka och om vi var kort om folk fick man ofta jobba över. Det fungerade inte med sådana anställningsförhållande när jag då var nybliven pappa. Dessutom hade vi många elever från Helsingborg som jag tyckte om att lära upp. Även kock-kollega från Helsingborg som gått lärarutbildning sporrade mig till att söka till lärarutbildningen."

Hur ser din karriär ut?
"Jag började jobba efter avslutat gymnasium 1978 på Operakällaren i Stockholm. Jobbade där till 1983 då jag fick över till Stallmästargården som sous-chef. Sedan åkte jag till Schweiz 1985. 1987 började jag sedan i Helsingborg på Gourmetrestaurang Karl XIV fram till 1989. Efter att kort provat på att jobba med grönsaker dåvarande Saluhalen började jag på Rusthållargården som kökschef 1989. Och där stannade jag fram till hösten 1992 när jag började lärarhögskolan.
Insprängt mellan allt detta gjorde jag militärtjänst i flottan som kock och sedan ett halvår med utlandstjänst som servitör och barmästare på officersmässen i FN-tjänst på Cypern."

Framtida mål?
"Eftersom vi precis flyttat hela skolan ut till Valhall park på gamla F10 området så vill jag vara med och utveckla utbildningen till det allra bästa. Jag hoppas att vi skall fortsätta som en skola som ger eleverna mycket och gör dem anställningsbara. Vi skall vara skånes bästa restaurangskola."

Vad gör dig glad?
"Det är när man ser att en elev har förstått och använder sig av sin "nya" kunskap. När man tar till sig kunskaperna. Även när gamla elever kommer och hälsar på så känner man att då har vi väl betytt något för dem under deras skolgång i gymnasiet. Det är också glädjande när man tr'ffar gamla elever ute ¨på krogar när man besöker APU-platser."

Tack så mycket säger vi till Per! Kan säga att Per är en mycket bra lärare och man lär sig mycket från honom, så dem som får chansen att ha honom som lärare på restaurangskolan kan skatta sig glada. Jag själv har haft Per i några kurser, alla på restaurangskolan i Ängelholm får glädjen att ha honom som lärare i något ämne.
Per har även skrivit ett recept som jag ska dela med mig här på bloggen:

"Här är ett smaskigt förslag till en dessert. Inspirerat av dels det asiatiska och det arabiska köket.
Tag färsk ananas, skala och skär i knappt centimeters tjocka skivor. Grilla eller stek ananasen i smör.
Servera varm med äkta vaniljglass + nymalen kardemumma ovanpå.
Ät och njut- mums!

/ MVH Per."

4 augusti.

Här kommer ett litet recept på björnbärsmarmelad, jag ska själv göra det eftersom vi har en massa björnbär i frysen från i fjor och nu kommer det en massa ny bär så vi behöver göra något åt dem. Jag har inte hunnit prova receptet ännu, men det är säkert jättebra.
Passerad björnbärsmarmelad:
(Passerad är när man tar bort kärnorna ur bären.)
1500 g björnbär
800 g socker
1 citron, saften
1. Mixa bären i en mixer och passera dem genom en sikt.
2. Häll purén i en kastrull med socker och den pressade citronsaften.
3. Koka under noggran omrörning och skumma ytan med en matsked så marmeladen blir vacker. Pensla då och då insidan av kastrullen med en pensel doppad i kallt vatten för att undvika sockerkristaller.
4. Koka till 105 grader.
5. Häll genast upp i burkar. Sätt på locken med en gång och vänd burkarna upp och ner.
Kan användas till desserter och bakverk också, inte bara på mackan.
Kommer även ett recept på en dessert. Mycket enkel.
Wienernougat;
Ni tar nougat och mörk choklad och smälter, lika delar beroende hur mycket ni vill ha. Rostar mandelspån i ugnen, på 200 grader, tills mandeln har fått fin färg. Krossar mandeln och blandar ner lite i den smälta chokladen. Spritsar ut i pajskal som kan finnas att köpa annars är det bara till att göra egna. Sen strör man resterande av mandeln över chokladen. Ställ sedan in i kylen och låt stelna. Kan serveras bara såhär, eller ha lite grädde till. Hur man än vill!
Om där är några frågor är det bara att höra av sig!

RSS 2.0