30 september.

Ja, sista dagen i september månad. Det betyder det är 1:a oktober i morgon vilket är dagen för första temakvällen denna terminen. Det är fisk och skaldjurs afton jag skriver om.
Det kommer bjudas på många goda rätter.
Vad som är nytt för i år är att vi har tillgång till skolans matsal att duka upp i och servera i. Vilket vi såklart utnyttjar. Innan har vi fått plats med en 60 gäster kanske och nu är vi uppe i 90. Helt nya utmaningar. Men dem tar vi åt oss och kommer klara.
På menyn har vi bl.a. en desserttallrik med olika smakligheter.
Menyn avslöjas i morgon och bilder kommer även upp lite senare. Ska försöka ta så många som möjligt.

Som sagt glöm inte boka bord till någon av våra lunchar. Vi har öppet tisdagar - torsdagar och boka bord i förväg för vi har fullt varje dag. Bokningsnumret är 0431-402611. Ni kan även komma in under luncherna från ca 12.00 - 14.00 och köpa på er frysmat!

23 september.

Jag har ju haft introduktioner på lärarna här lite då och då och kom på.. ni vet ju inte vem jag är, den som skriver. Jo mitt namn, vilken årskurs jag går i och lite så.
Så ja, tänkte skriva lite om mig själv.
Heter då Josephine Larsson, går hotell och restaurangprogrammet årskurs 3. (Alltså ca 6 månader kvar till studenten!:)) Jag älskar att gå detta programmet, eftersom jag älskar laga mat och så. Sen säger jag inte heller att restaurangprogrammet är en dans på rosor. Men kul är det!
Drömmar och så har ju alla, så såklart har jag det med. Drömmen är ju att öppna eget och sen dessutom lyckas framgångsrikt med mitt företag. Drömmarna kommer väl kanske ändras men jag kommer alltid vara engagerad och ambitiös i det jag gör. Finns inget halv-hjärtat för mig.
Denna bloggen är mitt projektarbete i trean, alla som går årskurs tre - vilket program det än är gör ett projektarbete. Jag blev tillfrågad av min lärare om jag ville syssla med detta, och eftersom jag tycker det är kul och skriva, och sen dessutom om det jag gör i skolan och det yrket så var det inga tvivel om saken! Anledningen med denna bloggen är att marknadsföra restaurangskolan. På så sätt att vi inte bara får nya och fler gäster utan att antalet framtida väljare ska öka.
Så se till att börja läsa min blogg mer! Måste ju se bra ut inför mina lärare.

21/9.

I helgen gjorde jag en paj. Och utan att skryta, vilket det kommer låta som, så var den riktigt god.
Tänkte därför dela med mig av pajen, det är en äppelpaj. Och jag skriver först grundreceptet och sedan efter vad jag gjorde för att göra pajen på mitt sätt.
Bara ta äpplen och klyfta i lite större bitar, utan skall och kärnhus då givetvis.
Gör smeten:
125 g smält smör
1 ½ dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Till en paj gör jag dubbelsats, Smuldegen är riktigt god när det blivit gräddad.  smula över äppleklyftorna.
Ugnen ska stå på 200 grader och pajen skall vara inne i ca 30 minuter.
På mitt vis tar ni i havregryn och kanel i smuldegen. Sen när ni smulat den över äpplena tar ni antingen råsocker eller pärlsocker ovanför det.
Servera till en klick grädde eller vaniljsås.
Riktigt gott!

15 september 2010.

Citronfromage 

Ingredienser:
4 äggulor
2 dl socker
2 citroner
4 gelatinblad
3 dl vispad grädde
4 st vispade äggvitor med 1½ msk socker

Tillvägagångssätt:
 Lägg gelatinbladen i kallt vatten för att mjukas upp. Riv det allra yttersta på citronskalen, på rivjärnets minsta rivskiva och lägg i en liten skål. Pressa citronerna och häll upp saften i en skål. Vispa äggulor och socker pösigt och fluffigt. Blanda ned det rivna citronskalet och citronsaften i äggmassan. Vispa grädden. Vispa äggvitan och blanda i slutet ned sockret för att äggvitan skall bli stel och hård. Äggvitan skall vara fast och bunken skall gå att vända upp och ned utan att något trillar ut. Smält de uppblötta gelatinbladen försiktigt på spisen.      ( får inte koka – smakar då ”fisklim”.) Häll den smälta gelatinet ned i äggule -blandningen och rör om väl. Blanda försiktigt med den vispade grädden och den vispade äggvitan i äggulemassan med hjälp av en slickepott. Häll upp den släta massan i portionsskålar och ställ in i kyl för att stelna till under 3 timmar.


Jättegott och härligt recept!

 


13 september 2010.

Tänkte bara berätta lite vad som händer för min del.
om ca 1 ½ vecka kommer jag arrangera förrätt och dessert på ett bröllop. Ett bröllop för ca 60 pers.
Det är jäkligt roligt, men kräver mycket tid och koncentration. Men rekommenderar definitivt att man ska prova på detta när man känner att man har tillräckligt med kunskap och motivation till det.
Jag har även fixat serveringspersonalen, vilka är 3 stycken klasskamrater som är så snälla och ställer upp på detta.
Under denna vecka kommer jag i princip vara helt upptagen med detta, det skall göras knäckkorgar till desserten, det ska handlas det ska göras en massa. Men som sagt, tycker det är roligt.
I helgen kommer jag göra dem sista knäckkorgarna till desserten, kommer även kula glass. Grejen är den att man vill vara så mycket förbered som möjligt, just för att man bokstavligt talat inte ska sitta i skiten under servering.
Menyn kommer se ut såhär:
Färskostfylld laxrulad.
(Varmrätt från cateringfirma, bl.a. flärskfilé).
Knäckkorg med vaniljglass och blandade frukter och bär.

Det är väldigt enkla rätter som inte kostar så väldans mycket heller.
Förrätten är kallrökt lax som man rullar så det blir till en liten korg, sedan har man färskos, t.ex. philadelphiaost, som man blandad ner mixade örter i. - Så den blir riktigt grön. Bara ta någon olja och mixa med örterna, vilka som helst. I med lite salt och peppar.
Till detta serveras en enkel sallad, men en dressing om man vill det.
 
Desserten är det lite mer jobb med, knäckkorgarna är gjorda på socker, smör, glykos, mjöl och mandel. Som man blandar till en smet - bakar av i ugn och sedan formar till önskade korgar. Glykosen gör så att korgarna stelnar snabbt och håller formen. (Recept kommer senare)
Sen är det då bara vanlig vaniljglass till och lite blandade frukter.
Har även gjort chokladgarnityrer till så där kommer lite mer färg på tallriken + choklad är aldrig fel!

Så det är vad jag sysslar med nu för det mesta. Rätt mycket att göra - tallrikar ska kollas, ska gå igenom vad som ska göras på den stora dagen, allt till maten ska vara förberett o.s.v.

Som jag tidigare har skrivit så ger hotell och restaurangprogrammet stora möjligheter till jobb. Inte bara efter utbildningen men även under. Jag går sista året på Ängelholms restaurangprogram och har redan jobbat på diverse olika ställen.
I och för sig känner jag dessa som ska gifta sig, men ändå. Det ger ändå erfarenheter. Och det droppar in lite då och då förfrågningar till lärarna om människor som vill ha hjälp på deras kalas o.s.v, då frågar lärarna om där är någon som vill jobba, och om man då får just det jobbet är det ju kul för en.
Och det är ju inte bara erfarenheter man tjänar, utan pengar med. Man jobbar ju inte gratis. ;)


Kommer uppdatera mer senare i veckan om hur det går, kanske kommer upp lite bilder på knäckkorgar och dess recept också. :)



Annars så glöm inte komma och ät på våra luncher! Har öppet tis-tors, varje vecka. Bara ring och boka bord! 0431-402611.
Annars om ni inte har tid att sitta ner i vår fina restaurang kom inte och köp lite frysmat, årets tvåor lagar frysmat varje måndag!

Hade bra!




Temakvällar!

Restaurangskolan i Ängelholm anordnar x-antal temakvällar. Allt från Gåsakväll till Julbord till Gourmetafton.
Datum kommer senare, men om Ni önskar äta på dessa temakvällar säljs biljetter. Det är bara till att ringa till oss, eller komma till oss ute på Valhall Park och boka just er biljett.
Men skynda er! Biljetterna har en tendens att ta snabbt väldigt snabbt så om ni vill delta på våra minnesfyllda temakvällar får ni ta på dem snabba skorna och vara snabba att boka biljetten.

Fisk och skaldjurkväll: 1 oktober. biljetter säljes.
Viltafton: 22 oktober. biljetter säljes.
Gourmetafton: 14 april. biljetter säljes EJ. börjar säljas starten av nästa termin.

Finns då även andra temakvällar som jag tyvärr ej vet datumen på ännu, men ska ta reda på dem. Dessa temakvällar jag skrivit upp här är treornas.

Några bilder från gourmetafton förra gången:




Öppet hus 4/9;

Bilder från öppet hus i lördags;

   
     
   
     
 

Invigning hotell och restaurangskolan på Valhall Park.

http://hd.se/angelholm/2010/08/31/smakprov-pa-nya-restaurangskolan/
- Artikel ur HD om invigning.

Ja som sagt var det invigning av skolan i tisdags och var även öppet hus i går. Har tyvärr inte kunnat skriva om det pga jag har varit sjuk, men mår bättre nu så det kommer upp bilder och lite annat i veckan om dessa dagar.

RSS 2.0