Intervjuer med två framtida restaurangelever.

Isabel Finnman (I) & Pontus (P) Haglund:
Varför valde du hotell och restaurangutbildningen?
(I) Jag är intresserad av kockbranschen och gillar laga mat hemma.
(P) Jag tycker det är kul att laga mat, jag brukar laga mat hemma ibland åt familjen.
Vad har du för förväntningar på gymnasiet?
(I) Jag vill vidare utveckla mig och växa som person. Och att det är en helt ny skola är bara roligt. Och jag vill självklart bli bättre än min bror. ( Alexander Finnman går i tvåan på restaurangskolan i Ängelholm och är Isabel's storebror)
(P) Jag tycker det ska bli kul att börja på gymnasiet, men jag är lite skoltrött ibland. Och jag kommer sakna min gamla klass, men sen får jag en helt ny också.
Vad tycker du om flytten till Valhall?
(I) Jag tycker det är rätt bra att det är helt nya lokaler och så. Sen att jag behöver pendla ut där kommer inte vara jobbigt för mig.
(P) Jag tycker pendlingen kommer bli jobbigt och den kommer ta upp mycket av min tid, men jag tycker det ska bli spännande och roligt med helt nya lokaler och andra grejer.
Vad har ni för mål i livet?
(I) Jag vill öppna en egen restaurang, en helt egen rörelse och skapa ett namn i restaurangbranschen.
(P). Jag skulle tyckt det var fräckt att öppna min egna restaurang men helt egna recept och skapa egna smaker.
Isabel Finnman och Pontus Haglund går just nu i 9:an på söndrebalgsskola  men kommer till hösten bli en tapper soldat till restaurangteamet. Hoppas ni kommer trivas lika mycket som jag trivs! :)

Tisdag.

Idag var det faktiskt en helt vanlig lektionsdag för mig, även om det bara var en lektion.
Ettorna hade dock restaurangen öppen, det var fullt hus idag och mycket att göra.
I fredags var det en temakväll på restaurangskolan.
Denna temakvällen hette Gorumetkväll. Och temakvällar är något treorna har för att knyta ihop alla sina kunskaper under dessa tre åren på restaurangskolan.
Det finns temakvällar som Vilt, Fisk & Skaldjur och sen är där en öppen som treorna får komma med idéer till.
En temakväll är ihop satt med olika kunskaper från kurser som mat&kultur C, servering, gastronomi, kök och drycker.
Detta var då den sista temakvällen för årets treor, nu har dem gått ut på praktik och kommer inte tillbaka till skolan förräns 1 vecka innan dem tar studenten.
Menyn för denna temakvällen såg på följande sätt:
Bruschetta med tomat och basilika, hyvlad Parmesan och Parmachips.
King-Crab med citroncreme, dillsvängda bondbönor och manitobabröd.
Färsk vitsparrissoppa med tryffelolja och minibröd.
Gös och lax-hachis med grön sparris, stekt pilgrimsmussla, blåmusselskum och balsamicoglace.
Champangesorbet med granatäpplekärnor och mynta.
Lammracks med potatisrulle, portvinsås och mild getostcreme.
Krämig blåmögelost med rödlök och grön tomatmarmelad, sesamknäckebröd och färsk timjan.
Chokladvariation med apelsinmarinerade bär.
Dryckespaket  finns även att köpa med till alla rätter.
Bilder kommer senare så ni kan kolla hur det kan se ut.

Intervju elev: Therese Klauser.

Jag har intervjuat årskurs 3 eleven Therese Klauser om hennes kokbok, mål i livet och hennes tid här på restaurangskolan.
Vad är Talangernas mat?
Var fick du idén från?
Var det roligt att göra projektarbete?
Var det krävande?
Talangernas Mat är mitt projektarbete som jag har jobbat med under hösten 2009 och våren 2010. Jag blev tillfrågad av min lärare att göra restaurangskolans receptsamling, vilket jag inte tvekade en sekund på att tacka ja till. Hela processen har varit jätterolig och jag har lärt mig mycket om både mig själv och om hur det är att göra en kokbok. Hela arbetet har krävt att jag har fokuserat till hundra procent. Det har varit mycket krävande, men det var för att jag visste hur jag ville ha det. Det har krävts mycket blod, svett och tårar över arbetet och min klass har varit mycket tålmodiga med mig och min kamera. Jag har själv valt ut bilderna som jag har tagit, det var ca 1000 bilder att välja mellan så det har tagit sin lilla tid. Själva renskrivningen var den mest tidskrävande delen i hela arbetet. Men att sedan hålla den färdiga boken i handen och känna att den var min, det var en otrolig härlig och lycklig känsla. Jag kände att jag hade klarat det och oavsett vilket betyg jag skulle få, var jag nöjd med den.
Varför valde du att gå hotell- och restaurangutbildningen?
Jag valde HR utbildningen för att jag visste att jag ville bli kock redan två år innan jag skulle börja gymnasiet. Att jag sedan valde just Ängelholm har inte alltid varit en självklarhet.
Roligaste minnet på HR?
Det roligaste minnet på HR är många, men när vi var på Grand Hotell i Helsingborg och lagade mat. Det är en kväll som aldrig kommer lämna mitt minne. Det var så otroligt roligt, som att sväva på moln.
Vad kommer du sakna mest från HR när du tagit studenten?
Det är de fantastiska lärarna och min underbara klass som jag kommer sakna mest. Alla skratt och kommentarer från de olika hållen. Kontakten som vi har fått till varandra är så härlig.
HR är en utbildning som ger stora möjligheter att få jobb direkt efter studenten, har du ett jobb nu? Var isåfall?
Jag har inget kockjobb just nu, jag hoppas att jag hittar eller får ett under min praktikperiod.
Vad ska du göra efter skolan och var har du för mål i livet?
Efter skolan skall jag jobba och plugga Matematik. Jag vill utnyttja mitt jobb. Jag vill resa och jobba på olika ställen i världen så länge som jag kan. Sedan vill jag läsa till Restaurant Manager och såsmåningom öppna en restaurang. Än så länge har mina drömmar och mål ändrats allteftersom tiden går. Vi får väl se om mitt namn kommer upp i de kända kockarnas lista.
Tack så mycket Therese, önskar dig all lycka i framtiden!

Storkök.

Storkök är en lektion som alla årskurs 2 elever har, man gör rätter i massmängder som man sedan packeterar och fryser in. Dessa lådor säljs sedan på restaurangens öppettider för alla som vill ha.
Idag gjorde jag rätten Ostfylld Pannbiff med potatisgratäng, grönpepparsås och grönsak.
Idag var även en dag då vi hade praktiska prov, i vanliga fall brukar man jobba två personer på varje rätt men idag, eftersom det var praktiskt prov så jobbar man helt individuellt. På ett sånt här prov får man en rätt och en tid då man ska vara färdig med sin rätt.
Rolig lektion, eftersom man får vara i köket. Och en av dem bästa sakerna som finns är ju att stå i köket, enligt mig iallafall :).
Här kommer recept på grönpepparsås, passa till vilken kötträtt som helst. Hoppas det smakar väl :).
GRÖNPEPPARSÅS
INGREDIENSER:
2,5 dl finhackad lök
4 msk krossade grönpeppar
0,5 dl konjak
2 dl vitvin
12 dl smakstark sky eller espagnole
6 dl grädde
Salt & Peppar
Toppredning av maizenamjöl
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT:
Fräs den finhackade löken i lite margarin tillsammans med den krossade grönpepparen. Bränn av med konjak. Tillsätt vitvin och sky / espagnole.
Låt koka upp och koka i ca: 10 minuter. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare i minst 25 minuter. Red av med en toppredning och smaksätt med salt och peppar. Sila såsen genom en chinoise. Tillsätt nya garnityr grönpeppar i såsen.
GRÖNPEPPARSÅS
INGREDIENSER:
2,5 dl finhackad lök
4 msk krossade grönpeppar
0,5 dl konjak
2 dl vitvin
12 dl smakstark sky eller espagnole
6 dl grädde
Salt & Peppar
Toppredning av maizenamjöl
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT:
Fräs den finhackade löken i lite margarin tillsammans med den krossade grönpepparen. Bränn av med konjak. Tillsätt vitvin och sky / espagnole.
Låt koka upp och koka i ca: 10 minuter. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare i minst 25 minuter. Red av med en toppredning och smaksätt med salt och peppar. Sila såsen genom en chinoise. Tillsätt nya garnityr grönpeppar i såsen.

Köket!

Idag har jag och min klass varit i restaurangen och haft roligt.
En dag i restaurangen ser ut såhär:
08.10 - då ska alla vara ombytta och klara för genomgång av dagens meny.
ca 09.00 - börjar man förbereda för dagen. Serveringen dukar och fixar matsalen, köket lagar maten - naturligtvis.
11.45 - öppnar restaurangen.
14.00 - stänger restaurangen igen och då äter alla elever och lärare lunch.
Efter lunchen städar man alla lokaler och efter det har man en liten genomgång av dagen, sedan får man gå hem. :)
Dagens meny:
förrätter:
Toast Skagen (1)
Rostbiffsallad. (2)
Paprikasoppa.
Varmrätter:
Stekt gravadlax med potatissallad. (3)
Fish n' chips.
Grillad fläskfilé med asiatiska grönsaker. (4)
Sesam och ingefära kryddad kyckling. (5)
dessert:
Rabarbersmulpaj
Chokladmouseetårta
4.  5.

Introduktion lärare: Mette Hagman.

Nu har min lärare, Mette Hagman, varit så underbart snäll att ställa upp på en intervju. Vi tackar henne så mycket!
Varför valde du att gå utbildningen hotell och restaurang?
För jag ville ha något nytt i livet och utvecklas som person och kunskaper.
Hur länge har du jobbar som lärare här på restaurangskolan?
Jag har jobbat här i 3 år.
Varför ville du bli lärare?
Jag är så stolt över mitt yrke att jag ville lära ut och berätta om mina erfarenheter ute i restaurangvärlden. Dessutom älskar jag att lära ut till ungdomar, dem är så glada, pigga och enkla att lära ut till.
Vad gjorde du innan du blev lärare?
Jobbade runder i restaurangvärlden och har även haft en egen restaurang.
Vad är Kaffestugan?
Det är ett företag som jag driver med min dotter.
Hur länge har det funnits och vad är det?
Det har funnits i 8 år och är ett café där vi säljer mycket kakor och bröd, men också lite mat.
Var finns ni?
Väg 111, vid Krapperupsslott.
Vad har du för framtida mål?
Att jag vid 55 års ålder bara ska ha ett jobb (har två nu) plus att jag är fyra barns mamma, vilket tar mycket tid också. Men mitt riktigt stora mål är att vara glad och ha kul varendra dag, när jag inte lyckas uppnå det är jag nere och inte på bra humör.
Fr. v. Mette Hagman med elev från årskurs 1, Tobias Larsson.

Kaffestugans riktigt goda bröd.

Kaffestugans solroskärnor- och linfröbröd:
1 L vatten
2 paket jäst
Salt efter smak
2 dl solroskärnor
2 dl linfrö
olja
½ liter graham
vetemjöl.
Tillvägagångssätt:
Blanda ihop alla ingridienser till en smidig deg. Låt degen jäsa 30-40 minuter........ forma det till två fina runda bröd eller eller fyra smala långa. Pensla dem med olja och strö över flingsalt. Låt dem jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.......baka dem i 10 minuter. sänk värmen i ugnen till 175 grader och baka färdigt bröden tills de har en innertemperatur på 96 grader.
Såhär såg det ut när min lärare Mette gjorde detta brödet i torsdags förra veckan. Mette är dessutom den som kommit på brödet, hade tänkt intervjua henne lite om Kaffestugan om hon är så snäll att ställa upp på det.
:)
och glöm nu inte ringa och boka bord innan sommarlovet, det börjar ju närma sig till det ;)
och när du ändå är på restaurangskolan kan du ta en titt på Therese Klausers receptbok " Talangernas mat" som säljs för 140 kronor. Denna bok är ett projektarbete som Therese sysslat med nu i 3:an.

"Med hela världen som arbetsfält"

Restaurangskolans vänner är en blogg som ska visa er läsare hur roligt och härligt vi har det på restaurangskolan i Ängelholm men den kan även vara ett hjälpmedel för dig som närmar sig att välja till gymnasievalet.

Den person som sitter bakom datorskärmen och skriver heter Josephine Larsson och går årskurs 2 på Hotell och restaurangprogrammet i Ängelholm. Stormtrivs gör jag, detta är början på min dröm och kan vara för dig med.

På denna bloggen kommer det dyka upp goda recept lite då och då, som är både för den hemmalärda kocken och för den utbildade kocken. Information om dagarna då jag och min härliga klass är i restaurangen och serverar man kommer dyka upp och så väl bilder på detta.

Att gå på detta programmet som jag gör ger stora möjligheter, man är färdigutbildad direkt efter dessa 3 åren. Och man kan få jobb. Denna utbildningen ger även erfarenheter och minnen för livet. Man utvecklar inte bara sin kunskap utan man utvecklas också som människa och växer och blir självständig. Detta är början på ditt liv som vuxen, ditt stora steg ut i världen.

Om ni redan nu är intresserade att äta hos oss på restaurangskolan så är det bara till att beställa bord på telefonnummer : 0431 - 40 26 11, eller om ni har andra frågor kan ni kontakta oss på det numret eller på min mail: [email protected]

Alla ska kunna läsa på bloggen och ska intressera alla. Så om du som läsare har några idéer eller kommentarer är det bara till att skriva det, jag tar emot allt glatt.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0