1 advent!

Ja idag är det första advent, hoppas ni tänder det första ljuset ikväll och dricker lite glögg och äter pepparkakor. Det är även julskyltning här i Ängelholm ikväll vilket nog kommer bli mysigt att gå på. :)
Veckan som kommer, kommer min klass gå ut på praktik i 3 veckor, sen är det slut på denna terminen. Jag kommer befinna mig på restaurangskolan med att bl.a. hjälpa Per i köket med 1or och 2or, sen på måndagar och fredagar kommer jag att jobba med min temakväll som jag kommer ha nästa år i februari. Jag ska jobba igenom menyn som jag kommit på och ska provlaga alla rätter, det ska sättas drycker till m.m. Där är en del som ska göras men det är kul :)
Biljetter till temakvällar nästa termin kommer börja säljas nästa termin, börjar första restaurangdagen.

I restaurangen ute på Valhall går det jättebra, vilket jag inte trodde. Jag trodde att vi skulle få mindre gäster eftersom det är lite utanför centrum i ängelholm. Men det är faktiskt ingen nackdel, ute på Valhall finns det hur många företag som helst som kommer och äter hos oss. Alltså har vi expanderat vår gästkrets från att nästan bara ha äldre som äter till oss till att vi har en blandning av äldre och arbetare.  Våra gäster från Bruksgatan har som tur också följt med oss ut vilket vi är tacksamma för. Iallafall jag :) tror alla andra också är det. Vi har alltid fullbokat, dessa tre sista veckorna också!
Så om Ni någon gång vill äta ute hos oss på Valhall nästa år så boka i god tid! :)



Gåsamiddagsbilder.

Kvällens gåsameny:
Svartsoppa med krås alt. svampsoppa.
Gås med potatis, gräddsås, rödkål och brysselkål.
Äppelkaka med vaniljsås.


 - tvåornas temakväll, några som servera.

 - Uppdukningen i matsalen.

 

 - Desserten. äppelkaka med vaniljsås.

Baka!

Här kommer ett härligt recept. Det finns många namn på det, men jag brukar säga kärleksmums eller moccarutor.

Ingridienser:
150g margarin
1 ½ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 ½ dl mjöl
2 msk kakao
2 ½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
glasyr:
4 dl florsocker
3 msk smält margarin
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 ½ tsk vaniljsocker
garnering:
kakao/strössel eller vad man än vill ha på.

tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Smält margarinet, häll i mjölken och ställ åt sidan.
3. Vispa ägen och sockret poröst. Blanda alla torra ingridienser och sikta ner i äggsmeten. Rör om.
4. Tillsätt margarin och mjölk blandningen och rör om. Häll smeten i långpanna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
5 Blanda ihop ingridienserna till glasyren. Och när kakan är färdig bre ut glasyren över kakan och garnera med vad du vill.

Vad jag brukar göra med denna kakan så den blir extra god är att köpa blockchoklad och bryta i sönder det och lägga i långpannan när ni häll i smeten i den, då smälter chokladen under gräddningen och det blir sjukt gott!

Gåsamiddag.

Gåsamiddag ägde rum i onsdags, den 8 november. Det var tvåorna som hade denna temakvällen, men vi, treor, hjälpte till med disk, uppläggningar och servering.
Jag fick äran att i tisdags att göra svartsoppan, var väldigt skeptisk till att göra den eftersom svartsoppa görs på gåsblod. Inte det mysigaste men det var inte så farligt. Smakade till och med på färdiglagad svartsoppa. Jag har alltid inbillat mig att det kommer smaka blod. Men det gör det inte, eftersom där är glödd och en massa juliga kryddor, buljong m.m. Så prova det! Dock kommer jag inte smaka kråset som serveras till.
Bilder från gåsamiddagen kommer senare när jag fått tag på dem.

6 november.

Nu har det varit lite slappt på skrivar fronten, så nu tar jag och slänger in ett recept på maten jag gjorde här hemma idag. Det är lite hittepå och blev inte super bra. Jag gjorde en paj, det enda som var dåligt det var pajskalet som inte var riktigt färdigt. Så tänk på det om ni ska göra denna pajen så se till att pajskalet är riktigt färdigt, krispigt och fint.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
150 g kylskåpskallt smör
6 msk vatten

Blanda allt förutom vatten i en matberedare till en smula massa. När ni blandar det så skär ner smöret i små kuber.
Sedan häller  ni i vattnet och blandar snabbt till en fin deg.
Och eftersom jag inte hade förberett pajdegen, så blev den inte så jättebra. Egentligen ska man göra degen ca 1 timme innan man gör maten, då håller degen bättre när den väl kommer in i ugnen.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform.
Ugnen ska stå på 200 grader.
I min bok om pajer står där inget om att pajens kanter åker ner om man inte har någon sorts tyngd. Så lägg aliminiumfolie runt hela formen och fyll med något, jag använde gula ärter. jättebra, men tänk på det tar lite längre tid för skalet att bli färdigt, min blev inte det tyvärr. Pajen blir mycket finare om ni gör på detta sättet.
Sätt in formen i ugnen och grädda 10-12 minuter, om det inte är färdigt, grädda mer.

Fyllningen bestämmer ni själv, men jag hade:
skinka
trattkantareller
rödlök
purjolök
paprika
broccoli
blomkål
ost

hackade och stekte båda lökarna. strimlade ner paprikan, la sedan ner kantarellerna, dessa får sedan steka tillsammans lite så dem blir ordentligt färdiga. broccolin och blomkålen kokas i en kastrull.
strimlade ner skinkan och stekte. Sedan fyllde jag bara pajskalet och la på osten. Och satt sedan tillbaka in i ugnen, och lät pajen vara där tills osten hade smält.
krydda såklart efter smak :)
smaklig måltid!

RSS 2.0