fler bilder från Franska Aftonen

Tim Lindström,
Teffie Rosenberg,
Tobbe Larsson,
Alex Jensen &
Jennie Maaninka.
De är dessa 5 personerna vi ska tacka för en lyckad temakväll!
Här kommer fler bilder från den fantastiska aftonen.

Vinets vänner & fiender


Fransk Afton, 9/3-12




Här är lite bilder från Franska Aftonen, tyvärr blir de bara dessa
bilder för tillfället för jag har inte alla, men så fort jag får dem andra
bilderna så kommer jag lägga upp dem på bloggen!

recept - macarons

För snart ca 1 år sedan så pröva jag för första gången att
baka macarons. det är inte så jättelätt att få dom att bli fina,
men det är ändå smaken som gäller? haha.
Så nu tänkte jag dela med mig av detta recept (tagit receptet
från Leila). Om ni prövar att baka dessa kakor så får ni
gärna kommentera och berätta hur det gick för er! :)
Själv ska jag pröva baka och se om resultatet blir bättre
denna gången, önska mig lycka till!
Leilas franska macarons

Ingredienser

Grundrecept mandelkakor
4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt

Choklad- och hasselnötsmacarons
125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao

Pistagemacarons
150 g pistagemandel 
Pistage-essens, efter smak
Grön hushållsfärg

Lakritsmacarons
svart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak

Violmacarons
Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak

Tips

Receptet ger 25 macarons
(50 mandelkakor).

Det kan vara lite trixigt att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper. 

Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.

Gör så här

1. Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.

6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

10. Vispa ner äggulan.

11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.

12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

14. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.

15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.

16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.

17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.

18. Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.

19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.

20. Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg

21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.

22. Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.

23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).


vad vill ni läsa?

God kväll alla bloggläsare!
Jag har en viktiga fråga till er.. jag vill veta vad NI vill läsa om
på min blogg, för då blir det lättare för mig att veta vad ni är
intresserade av att läsa om och så blir det kanske lättare för
mig att få fler intresserade läsare!
Det skulle vara jättesnällt om någon ger mig ett förslag! :)

recept - kärleksmums

I helgen bakade jag utsökta kärleksmums och nu tänkte jag dela
med mig av receptet :)
ingredienser:
5 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten
200 g blockchoklad
Glasyr
2 dl vispgrädde
2 msk kaffe
2 msk florsocker
200 g blockchoklad
2 dl kokosflingor
Gör såhär:
Vispa ägg och socker.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en skål, sikta mjölblandningen
i äggsmeten.
Smält smöret och blanda det med vattnet.
Rör ner det i smeten.
Häll smeten i plåten och strö över den med grovhackade chokladen.
Grädda den i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Glasyren:
Koka upp grädden. Häll i kaffet, florsocker och den finhackade chokladen.
Låt glasyren svalna och bred den över kakan. Strö över kokos!

RSS 2.0