onsdag.

Nu är all packning klar.
Man inser inte hur mycket grejer det är förräns allt står samlat på ett ställe. Hela vår matsal är samlat med grejer . och det är inte allt! det står kartonger, hyllor m.m på flera olika ställen.
Det är rätt spännande nu att få se det nya köket. Det ska bli roligt!
Annars händer det inte mycket i skolan, men utanför gör det. Jag har några jobb på g. Och dessutom så ska jag göra lite provrätter till ett par som ska gifta sig som jag ska göra förrätter och desserter till.
Jag ska göra en toast skagen, en laxrätt och en vaniljpannacotta.
Annars blir det lite jobb i helgen.
Det går snabbt nu, snart är det sommarlov!

måndag.

Har inte varit i skolan idag heller pga jobb, har jobbat hela helgen. Så jag har samlat ihop rätt många timmar.
Men nu är det tillbaka till skolan.
Inte så många dagar kvar så går rätt snabbt sen är det sommarlov.
Man är rätt öm och mör i kroppen efter att ha stått så mycket och sprungit fram och tillbaka i helgen.
Jag ska jobba igen på söndag, på morsdag, då är det mycket att göra! Där är redan 340 bord bokade till smörgåsbordet, och fler kommer där. Så det är bara till att ladda batterierna och jobba på.
Hade bra så länge!


Bättre sent än aldrig!

Här kommer bilder från 3:ornas temkväll : Gourmetafton. Dock lite sena.
Bruschetta med tomat, basilika, hyvlad parmesan och parmachips.
Kingcrab med citroncreme, dillsvänga bondbönor och manitobabröd.
Färsk sparrissoppa med tryffelolja, rödbetsskott och minibröd.
Gös och lax hachis med grön sparris, stekt pilgrimsmussla, blåmusselskum och balsamicoglace.
Champangesorbet med granatäpplekärnor och mynta.
Lammkotlettrad med getostcreme, portvinsås och örtpotatisrulle.
Krämig blåmögelost, rödlök och röd tomatmarmelad, sesamknäckebröd och färsk timjan.
Chokladvariant med apelsinmarinerade bär.
Tack så mycket säger vi till mästerfotografen Therese Klauser! Jättefina foton.

jobb x2

Idag har jag som sagt jobbat andra dagen på Margretertorps Gästgifvaregård. Det hände ungefär samma sak som igår - jag lade smörgåsbordet, fyllde på olika saker till smörgåsbordet så som gjorde nya grönsakblandningar till salladsbordet m.m.
Det var mindre att göra idag vilket innebar mindre stress - såklart. Men det är fortfarande lika roligt och spännande. Man lär sig nya saker hela tiden. Man är aldrig en full lärd kock eftersom det kommer nya och spännande recept och dylikt hela tiden.
Dagarna är normal långa denna gången, ca 8-9 timmar/dag. När jag jobbade på Gästgifvaregården i påsk samlade jag på mig ca 10-12 timmar / dag. Som kock har man aldrig en fast tid, man jobbar så länge det behövs.
Att bli en framgångsrik kock är min dröm och att redan nu fått ett jobb på ett så fint ställe som Margretetorps Gästgifvaregård har jag fortfarande inte smält - trots att det var månader sen jag gjorde min praktik där.
Vad det gäller här hemma så var det första gången i år som jag grillade.
Det blev en marinerad flintastek med klyftpotatis och grönpepparsås. Inget märkvärdigt med det eftersom jag köpte flintasteken färdigmarinerad så det var bara att slänga på den på grillen. Och såsen var knorr och potatisen bara sätts in i ugnen - enklare kan det inte bli.
Även en kock fuskar ibland. :)


jobb.

Idag har jag jobbat på Margretetorps Gästgifvaregård. Jag fick jobb där efter min praktik.
Det var roligt, jag fick lägga upp smörgåsbordet som dem har där.
Det är stor skillnad på restaurangen i skolan och i "verkligheten", högre tempo, mer press. o.s.v. Allt man har lärt sig i skolan är en jättebra grund, men när man är ute och jobbar lär man sig jättemycket mer och får erfarenheter för livet.
Jag tror jag har fått tur till min första praktikplats eftersom allting klickade direkt - platsen, personalen, lokalen - allt! Det gäller bara att göra bra ifrån sig på sin praktikplats så är det mycket möjligt att få jobb.
Utöver att lägga smörgåsbordet fick jag göra en massa olika saker, så som göra nya salladssorter till salladsbordet, förbereda för olika saker till smörgåsbordet, m.m.
Berättar mer i morgon eftersom jag ska jobba då med.
Vad som händer i skolan för mina klasskamrater är nog att fortsätta packa ner alla grejer som ska med ut till Valhall. Plus att det är prov som skrivs nu också.
Hade bra så länge!

flyttning på G!

Nu har vi börjat städa av allt som ska med ut till Valhall.
Dagen började med ett näringsläraslutprov, och sen fortsatte jag med ett teoretiskt prov i servering B, som resten av klassen egentligen ska skriva på onsdag. Men eftersom jag ska jobba på onsdag så fick jag skriva det idag. Alla ämnen avslutas med ett slutprov.
Sen så började vi packa, jag och min klasskompis fick börja packa ner alla livsmedel som fanns i torrförrådet. Bara därifrån blev det 12 kartonger fyllda med grejer, och torrförrådet är inte stort. Kan inte tänka mig hur många kartonger det blir när allt är nerpackat!
Kommer nog bli riktigt bra ute på Valhall!
Men jag har en liten fråga till er läsare. Vad vill ni läsa här på bloggen? Vad tycker ni om bloggen?
Jättetacksam för alla svar!
Ha en fortsatt bra dag.

fredag.

Hoppas alla har en trevlig ledig dag. Här kommer lite information om vad som hände i onsdags.
Det var då sista dagen för mig och min klass att laga mat på restaurangskolan i Ängelholm, nästa gång vi lagar mat befinner vi oss ute på Valhall, och då som treor.
I onsdags hade några av årets treor fackprov, där var tre stycken som skulle servera på ett/flera olika sätt, därför fick vi två menyer att laga mat ifrån i onsdags.
Jag hamnade på fiskstationen och fick tre olika rätter att laga, det mesta var redan förberett så det gick smidigt. Jag tyckte det gick sådär för min del på fiskstationen, det gick bra innan vi öppnade restaurangen men mitt i rushen så gick var det en lååång uppförsbacke. Så det var lite kämpigt men med hjälp gick det bra. Jag hade en klasskamrat med mig på fiskstationen, Marlene Olsson som var där och hjälpte mig.
Så nu kommande onsdagar kommer vi städa, packa och ha diverse olika slutprov.
Jag däremot har tagit ledigt tre dagar från skolan för att jobba. Jag har skrivit innan att det finns stora möjligheter att få jobb när man går hotell och restaurangprogrammet, det finns privatpersoner som kontaktar våra lärare på skolan om hjälp. Så som sagt, stora möjligheter att få jobb under utbildning och efter utbildning.
Ni får ha en fortsatt bra fredag!

tisdag.

Det är inte alltid dans på rosor på hotell och restaurangskolan, just nu är det prov efter prov, och dem flesta är slutprov så dem är rätt så stora. Dessutom ska jag jobba några dagar, och vara ledig från skolan så det kommer några prov samma dagar. Mycket att göra.
Idag var det iallafall ettorna som hade hand om restaurangen, deras sista dag för terminen. Jag och min klass hade matte, mycket repetitioner där eftersom vi i morgon 12/5 har nationellt prov, och även nästa vecka den 21/5. Jag har även sett idag att min lärare Per Wikström smyger runder och sätter lappar på bänkar och dylikt, han sätter lappar på dem som ska flyttas ut till Valhall. Nu känns det som att flytten ut där verkligen är på G. Roligt och spännande :)
Hade bra så länge. :)

Måndag.

BUDAPESTRULLE

 Ingredienser:
6 äggvitor
3 dl socker
100g hasselnötter
2 msk potatismjöl
½ msk vanillinsocker 

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Mandarinklyftor
2 blad gelatin

Tillvägagångssätt:
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sockret mot slutet av vispningen. Mal nötterna och blanda upp potatismjölet och vanillinsockret med nötterna. Vänd sedan försiktigt ned nötterna i marängen. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten i långa längder tätt intill varandra på ett smort bakplåtspapper.
Baka av i 175 gradig varm ugn i 15-20 minuter. Låt kakan kallna innan fyllningen läggs på och kakan rullas ihop som en rulltårta. Servera med florsocker strödd ovanpå och ev. smält choklad ovanpå.



Idag har det bara varit en prep dag inför onsdag, då det är sista dagen i restaurangen för denna terminen. Och även den sista gången på denna restaurangskolan, då på onsdag.
Eftersom det är nationella prov i matte på onsdag, måste vi förbereda rätt mycket så vi inte sitter i skiten på onsdag morgon efter provet.


onsdag = köket!

Idag har jag och min klass varit i köket och haft roligt.
Detta var den näst sista dag min klass är i köket för denna terminen. Det börjar dra ihop sig till sommarlovet nu!
På menyn idag var det:
Bruschetta med krabbröra. (1)
Rostbiffstoast. (2)
Morotssoppa.
Lax med örtslungade potatis och skaldjurssås.(3)
Örtöverbakad rödtunga med skaldjurssås, örtslungade potatis och svampfräs. (4)
Wallenbergare med potatismos och ärtor. (5)
Biff Rydberg.
Citronpannacotta med pistagenötter. (6)
Toscatårta med kaffe.
1. 2.  3. 
4.  5.  6. 
Philip Warming.    Axel Nielsen.             Anton Utas.           Filip Hjalmarsson.
.                                             
Jag, Josephine Larsson, och en klasskompis.              Lennie Hultberg och Axel Nielsen.

Jag har även fått följa med Per Wikström ut till Valhall, där våran restaurang senare kommer ligga, och titta lite
på bygget. Måste säga att efter att jag fått se hur det ser ut nu är det mycket mycket mer positiv syn är vad jag hade innan. Det ser jättefint ut redan nu, och dem är inte ens färdiga. Det är mycket ljusare, fräscha nya lokaler osv. Jag kommer säkert trivas jättebra där ute, likaså tror jag att alla som kommer gå hotell och restraurang programmet kommer att trivas.
Här kommer lite bilder och information för dem som är intresserade om hur det går och kommer att bli.
Detta är då ingångarna till både skolmatsalen och våran matsal, den till vänster är våran ingång till hotell och restaurangmatsalen. I mitten mellan dörrarna kommer det möjligtvis finnas frysen där vi har våran frysmat, där vi även kommer då stå och sälja den, möjligtvis.
Här är det framtida varmköket, på vänster sida kommer fiskstationen att vara. Och då höger sida, köttstationen. Det som kommer ändras mest är väl att vi inte kommer ha någon köttbod, utan köttkvarn och dylikt kommer att vara på köttsidan av varmköket. I varmköket kommer det finnas gasgrillar, vanliga spisar, gaslågor, ugnar under spisarna m.m.
Här är det mest intressanta, vi kommer att få en bar. Syns lite till vänster i bilden. Bakom baren kommer då finnas tillgång till ismaskin, det kommer att finnas vinskåp, skåp för alla glas, arbetsbänk o.s.v
Vi kommer att kunna börja flytta ut dit slutet av maj/ början av juni. :) Kommer bli spännande!

Smarrig kötträtt!

Boeuf bourguignonne
Boeuf bourguignonne
Ingredienser:
1 kg grytbitar av nötkött
12 st. charlottenlökar
15 st. medelstora champinjoner
7 dl sky
4 dl rödvin
2 st. lagerblad
150 g strimlat bacon
Smör
Salt & peppar
Ev. en liten nypa timjan
Toppredning av arrowrot eller maizena
Tillvägagångssätt:
Stek det i 2 x 2 cm skurna köttet i en het panna. Salta och peppra under stekning. Tag upp köttet i en gryta och bryn de hela charlottenlökarna och de delade champinjoner i stekpannan. Deglacera pannan.
Koka upp kött, lök, champinjoner, sky och rödvin, skumma. Tillsätt lagerblad och ev. timjan. Låt koka tills köttet är mört. Red av med en toppredning och smaka av grytan med mer kryddor, rödvin etc. Servera grytan med de hårt stekta baconstrimlorna och hackad persilja rikligt överströdd.
God kötträtt, som kan serveras till det mesta. Potatis, pasta till exempel. Passar både till vardag och lyxet. :)
Smaklig måltid.

Härlig paj!

Cheesecake 

Ingredienser:
200g krossade digestivekex
75g smör
Fyllning:
400g Philadelfiaost
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vanillinsocker 

Tillvägagångssätt:
Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut massan i en springform och grädda bottnen 10 minuter i 160 gradig varm ugn. Blanda fyllningen till en slät massa och häll ned det över bottnen. Grädda i 175 gradig varm ugn 25-45 minuter. (Tills fyllningen är stel.)

Jag brukar byta ut Philadelfiaosten mot kesella med smak av jordgubb/lime så får man en liten somrig smak. Jättegott! Kan serveras med vispad grädde till :)
Hoppas det smakar!


RSS 2.0