onsdag.
Man inser inte hur mycket grejer det är förräns allt står samlat på ett ställe. Hela vår matsal är samlat med grejer . och det är inte allt! det står kartonger, hyllor m.m på flera olika ställen.
Det är rätt spännande nu att få se det nya köket. Det ska bli roligt!
Annars händer det inte mycket i skolan, men utanför gör det. Jag har några jobb på g. Och dessutom så ska jag göra lite provrätter till ett par som ska gifta sig som jag ska göra förrätter och desserter till.
Jag ska göra en toast skagen, en laxrätt och en vaniljpannacotta.
Annars blir det lite jobb i helgen.
Det går snabbt nu, snart är det sommarlov!
måndag.
Har inte varit i skolan idag heller pga jobb, har jobbat hela helgen. Så jag har samlat ihop rätt många timmar.
Men nu är det tillbaka till skolan.
Inte så många dagar kvar så går rätt snabbt sen är det sommarlov.
Man är rätt öm och mör i kroppen efter att ha stått så mycket och sprungit fram och tillbaka i helgen.
Jag ska jobba igen på söndag, på morsdag, då är det mycket att göra! Där är redan 340 bord bokade till smörgåsbordet, och fler kommer där. Så det är bara till att ladda batterierna och jobba på.
Hade bra så länge!
Bättre sent än aldrig!
jobb x2
jobb.
Det var roligt, jag fick lägga upp smörgåsbordet som dem har där.
Det är stor skillnad på restaurangen i skolan och i "verkligheten", högre tempo, mer press. o.s.v. Allt man har lärt sig i skolan är en jättebra grund, men när man är ute och jobbar lär man sig jättemycket mer och får erfarenheter för livet.
Jag tror jag har fått tur till min första praktikplats eftersom allting klickade direkt - platsen, personalen, lokalen - allt! Det gäller bara att göra bra ifrån sig på sin praktikplats så är det mycket möjligt att få jobb.
Utöver att lägga smörgåsbordet fick jag göra en massa olika saker, så som göra nya salladssorter till salladsbordet, förbereda för olika saker till smörgåsbordet, m.m.
Berättar mer i morgon eftersom jag ska jobba då med.
Vad som händer i skolan för mina klasskamrater är nog att fortsätta packa ner alla grejer som ska med ut till Valhall. Plus att det är prov som skrivs nu också.
Hade bra så länge!
flyttning på G!
Dagen började med ett näringsläraslutprov, och sen fortsatte jag med ett teoretiskt prov i servering B, som resten av klassen egentligen ska skriva på onsdag. Men eftersom jag ska jobba på onsdag så fick jag skriva det idag. Alla ämnen avslutas med ett slutprov.
Sen så började vi packa, jag och min klasskompis fick börja packa ner alla livsmedel som fanns i torrförrådet. Bara därifrån blev det 12 kartonger fyllda med grejer, och torrförrådet är inte stort. Kan inte tänka mig hur många kartonger det blir när allt är nerpackat!
Kommer nog bli riktigt bra ute på Valhall!
Men jag har en liten fråga till er läsare. Vad vill ni läsa här på bloggen? Vad tycker ni om bloggen?
Jättetacksam för alla svar!
Ha en fortsatt bra dag.
fredag.
Det var då sista dagen för mig och min klass att laga mat på restaurangskolan i Ängelholm, nästa gång vi lagar mat befinner vi oss ute på Valhall, och då som treor.
I onsdags hade några av årets treor fackprov, där var tre stycken som skulle servera på ett/flera olika sätt, därför fick vi två menyer att laga mat ifrån i onsdags.
Jag hamnade på fiskstationen och fick tre olika rätter att laga, det mesta var redan förberett så det gick smidigt. Jag tyckte det gick sådär för min del på fiskstationen, det gick bra innan vi öppnade restaurangen men mitt i rushen så gick var det en lååång uppförsbacke. Så det var lite kämpigt men med hjälp gick det bra. Jag hade en klasskamrat med mig på fiskstationen, Marlene Olsson som var där och hjälpte mig.
Så nu kommande onsdagar kommer vi städa, packa och ha diverse olika slutprov.
Jag däremot har tagit ledigt tre dagar från skolan för att jobba. Jag har skrivit innan att det finns stora möjligheter att få jobb när man går hotell och restaurangprogrammet, det finns privatpersoner som kontaktar våra lärare på skolan om hjälp. Så som sagt, stora möjligheter att få jobb under utbildning och efter utbildning.
Ni får ha en fortsatt bra fredag!
tisdag.
Idag var det iallafall ettorna som hade hand om restaurangen, deras sista dag för terminen. Jag och min klass hade matte, mycket repetitioner där eftersom vi i morgon 12/5 har nationellt prov, och även nästa vecka den 21/5. Jag har även sett idag att min lärare Per Wikström smyger runder och sätter lappar på bänkar och dylikt, han sätter lappar på dem som ska flyttas ut till Valhall. Nu känns det som att flytten ut där verkligen är på G. Roligt och spännande :)
Hade bra så länge. :)
Måndag.
BUDAPESTRULLE
Ingredienser:
6 äggvitor
3 dl socker
100g hasselnötter
2 msk potatismjöl
½ msk vanillinsocker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Mandarinklyftor
2 blad gelatin
Tillvägagångssätt:
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sockret mot slutet av vispningen. Mal nötterna och blanda upp potatismjölet och vanillinsockret med nötterna. Vänd sedan försiktigt ned nötterna i marängen. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten i långa längder tätt intill varandra på ett smort bakplåtspapper.
Baka av i 175 gradig varm ugn i 15-20 minuter. Låt kakan kallna innan fyllningen läggs på och kakan rullas ihop som en rulltårta. Servera med florsocker strödd ovanpå och ev. smält choklad ovanpå.
Idag har det bara varit en prep dag inför onsdag, då det är sista dagen i restaurangen för denna terminen. Och även den sista gången på denna restaurangskolan, då på onsdag.
Eftersom det är nationella prov i matte på onsdag, måste vi förbereda rätt mycket så vi inte sitter i skiten på onsdag morgon efter provet.
onsdag = köket!
Smarrig kötträtt!
Härlig paj!
Cheesecake
Ingredienser:
200g krossade digestivekex
75g smör
Fyllning:
400g Philadelfiaost
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vanillinsocker
Tillvägagångssätt:
Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut massan i en springform och grädda bottnen 10 minuter i 160 gradig varm ugn. Blanda fyllningen till en slät massa och häll ned det över bottnen. Grädda i 175 gradig varm ugn 25-45 minuter. (Tills fyllningen är stel.)
Jag brukar byta ut Philadelfiaosten mot kesella med smak av jordgubb/lime så får man en liten somrig smak. Jättegott! Kan serveras med vispad grädde till :)
Hoppas det smakar!