julmat!

Nu i helgen och idag har jag börjar göra lite julmat, idag har jag gjort lite sillinläggningar. tänkte dela med mig lite av dem.
Bara tänk på att antingen köp in saltsill eller om ni fiskar själva så lägg in silen i salt tidigt, jag la in sillen i salt i sommras och är bra till nu.
De sorter jag gjort är senap-, stekinlagd- och löksill.
Senapssåsen har följande rec:
2 dl senap,
1 dl vitvinsvinäger
2 dl matolja
dill
vitpeppar

blanda ingridienser och sedan blandar ni ner sillen.

löksill:
koka en lag på en 1-2-3 lag. alltså 1 del ättika, 2 delar socker  och 3 delar vatten. så om ni har 3 dl ättika, tar ni 6 dl socker och 1,2 l vatten. häll också i lök, båda röd och gul och skiva ner i grövre bitar, morot ska också ner, de också i grövre bitar. Koka upp och låt koka en stund. När lagen sedan har svalnat lägg i sillen.

Stekt inlagd:
Ska göras på färsk egentligen men eftersom vi inte hade någon i frysen hemma så tog vi av den salta sillen (ändå inte jag som ska äta den, den är min pappa)
Rulla sillen i mjöl och stek i riktligt med smör, lägg sedan ner i en 1-2-3 lag, lagen till denna sillen behöver inte svalna helt, räcker den är ljummen.

Har gjort en annan sorts sill också, lergöka. Men den berättar jag inte, är en hemlis. Ska se om den fungerar först. ;)


Har även gjort kokt inlagd lax och gravad lax:
gravad lax:
tar längre tid att göra än kokt inlagd lax, gravning görs i grunden på salt och socker, men man kan också krydda den om man vill, som i skolan på viltaftonen vi hade. Så gravade vi älg, där i hade vi enbär och timjan också.
Men här så har vi i dill i stället. 50/50 socker/salt.  Gnid in de i laxen och lägg i kylen, efter någon dag, vänd på den. Den är färdig när den är härd och går att skära i tunna skivor.

Kokt inlagd lax:
Filéa laxen och skär i bitar efter eget tycke, jag skar den i ca 2x2 cm stora kvadrater. Ånga sedan tills kärntemperaturen är 55 grader. och under tiden kan ni göra en 1-2-3 lag fast i denna skall ni också ha i salt, lagen ska vara rätt så salt.
Sedan när laxen och lagen är klar låter ni båda två stå och svalna lite sen lägger ni i laxen i lagen och låter den ligga där i. 1 -2 dagar ska den ligga där i helst, för att få smak.

Kommer nog in fler recept i morgon, ska göra mer julmat då :)
Om jag glömmer slänga in recept, så God Jul allesammans!  Hoppas ni har varit snälla så tomten kommer till er.


14 december.

Nu i denna veckan har vi julstädning, det betyder att sista öppetdagen var i torsdags, inga fler lunchar denna terminen.
Så nu hoppas vi att ni redan nu har tänk boka in er på våra temakvällar, min temakväll som är grundad på kocken Jamie Oliver, som kommer vara den 11 februari. Sen har vi en till Gourmetafton som är den 15 april. Biljetter till båda börjar säljas nästa termin.
Sen har vi även gästspel på Grand i Helsingborg, som förra årets 3:or också gjorde.

Snart är det även jul, jag kommer göra egna sillar i år, som jag gjorde förra året också, jag har tänkt göra stektinlagd, lök, senap och lergök. Kanske något recept kommer upp. Men vad man måste komma ihåg är att i god tid lägga sillen i salt.
Jag tycker personligen det är mycket godare med egengjord sill än köpesill. Men så är det väl med allt, allt som man gör hemma är bättre än köpt.
Så ta nu och gör så mycket julmat som möjligt hemma i år :)!

Julbakning!

Nu eftersom jag varit slö med att uppdatera, och läraren är på mig, så slänger jag upp recept på julbakning. Massor av gott!


MANDELMUSSLOR

Ingredienser:
5 dl (300 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1,5 dl (100 g) sötmandel, skållad och mald
2 bittermandlar, skållad och malda
200 g margarin
1 ägg

Tillvägagångssätt:
Blanda mjöl, socker och mandel. Hacka i margarinet till en grynig konsistens. Blanda in ägget i degen. Lägg gärna degen i kylskåpet några timmar. Tryck ut degen i smorda, veckade formar. Grädda i 175oC ugnsvärme ca 12-15 minuter. Låt svalna något innan de stjälps upp. Servera som efterrätt med vispgrädde och sylt.

KNÄCK

Ingredienser:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap, ljus
1 dl sötmandel, skållad och hackad

Tillvägagångssätt:
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka massan sakta under omrörning då och då tills den håller kulprov eller kontrollera med en termometer att massan är 129oC. Tillsätt mandeln och ev. ett par msk smör. Rör om och häll genast smeten i knäckformar.

Obs! Dubbel sats förlänger koktiden mycket – koka hellre flera små satser.

ROCKY ROAD

Ingredienser:
600g mörk kvalitetschoklad 70%
2 påsar dumlekola
2 nävar mini mashmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Tillvägagångssätt.
Smält chokladen på låg värme i vattenbad. Blanda ihop samtliga ingredienser. Lägg ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper, ca 3 cm tjock och låt stelna i kylskåpet. När smeten har stelnat skär upp i lagom stora bitar.

KANDERADE MANDLAR

Ingredienser:
3 msk ljus sirap
1 ½ msk socker
½ tsk salt
200 g sötmandel

Tillvägagångssätt:
Sätt ungen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna.Låt blandningen koka ihop ett par minuter. Blanda ner sötmandeln. Ställ in pannan i mitten av ugnen i ca 15 min. Rör om med en gaffel efter halva tiden har gått. Tag ut och separera nötterna från varandra. 





RSS 2.0