julmat!
Nu i helgen och idag har jag börjar göra lite julmat, idag har jag gjort lite sillinläggningar. tänkte dela med mig lite av dem.
Bara tänk på att antingen köp in saltsill eller om ni fiskar själva så lägg in silen i salt tidigt, jag la in sillen i salt i sommras och är bra till nu.
De sorter jag gjort är senap-, stekinlagd- och löksill.
Senapssåsen har följande rec:
2 dl senap,
1 dl vitvinsvinäger
2 dl matolja
dill
vitpeppar
blanda ingridienser och sedan blandar ni ner sillen.
löksill:
koka en lag på en 1-2-3 lag. alltså 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. så om ni har 3 dl ättika, tar ni 6 dl socker och 1,2 l vatten. häll också i lök, båda röd och gul och skiva ner i grövre bitar, morot ska också ner, de också i grövre bitar. Koka upp och låt koka en stund. När lagen sedan har svalnat lägg i sillen.
Stekt inlagd:
Ska göras på färsk egentligen men eftersom vi inte hade någon i frysen hemma så tog vi av den salta sillen (ändå inte jag som ska äta den, den är min pappa)
Rulla sillen i mjöl och stek i riktligt med smör, lägg sedan ner i en 1-2-3 lag, lagen till denna sillen behöver inte svalna helt, räcker den är ljummen.
Har gjort en annan sorts sill också, lergöka. Men den berättar jag inte, är en hemlis. Ska se om den fungerar först. ;)
Har även gjort kokt inlagd lax och gravad lax:
gravad lax:
tar längre tid att göra än kokt inlagd lax, gravning görs i grunden på salt och socker, men man kan också krydda den om man vill, som i skolan på viltaftonen vi hade. Så gravade vi älg, där i hade vi enbär och timjan också.
Men här så har vi i dill i stället. 50/50 socker/salt. Gnid in de i laxen och lägg i kylen, efter någon dag, vänd på den. Den är färdig när den är härd och går att skära i tunna skivor.
Kokt inlagd lax:
Filéa laxen och skär i bitar efter eget tycke, jag skar den i ca 2x2 cm stora kvadrater. Ånga sedan tills kärntemperaturen är 55 grader. och under tiden kan ni göra en 1-2-3 lag fast i denna skall ni också ha i salt, lagen ska vara rätt så salt.
Sedan när laxen och lagen är klar låter ni båda två stå och svalna lite sen lägger ni i laxen i lagen och låter den ligga där i. 1 -2 dagar ska den ligga där i helst, för att få smak.
Kommer nog in fler recept i morgon, ska göra mer julmat då :)
Om jag glömmer slänga in recept, så God Jul allesammans! Hoppas ni har varit snälla så tomten kommer till er.
Bara tänk på att antingen köp in saltsill eller om ni fiskar själva så lägg in silen i salt tidigt, jag la in sillen i salt i sommras och är bra till nu.
De sorter jag gjort är senap-, stekinlagd- och löksill.
Senapssåsen har följande rec:
2 dl senap,
1 dl vitvinsvinäger
2 dl matolja
dill
vitpeppar
blanda ingridienser och sedan blandar ni ner sillen.
löksill:
koka en lag på en 1-2-3 lag. alltså 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. så om ni har 3 dl ättika, tar ni 6 dl socker och 1,2 l vatten. häll också i lök, båda röd och gul och skiva ner i grövre bitar, morot ska också ner, de också i grövre bitar. Koka upp och låt koka en stund. När lagen sedan har svalnat lägg i sillen.
Stekt inlagd:
Ska göras på färsk egentligen men eftersom vi inte hade någon i frysen hemma så tog vi av den salta sillen (ändå inte jag som ska äta den, den är min pappa)
Rulla sillen i mjöl och stek i riktligt med smör, lägg sedan ner i en 1-2-3 lag, lagen till denna sillen behöver inte svalna helt, räcker den är ljummen.
Har gjort en annan sorts sill också, lergöka. Men den berättar jag inte, är en hemlis. Ska se om den fungerar först. ;)
Har även gjort kokt inlagd lax och gravad lax:
gravad lax:
tar längre tid att göra än kokt inlagd lax, gravning görs i grunden på salt och socker, men man kan också krydda den om man vill, som i skolan på viltaftonen vi hade. Så gravade vi älg, där i hade vi enbär och timjan också.
Men här så har vi i dill i stället. 50/50 socker/salt. Gnid in de i laxen och lägg i kylen, efter någon dag, vänd på den. Den är färdig när den är härd och går att skära i tunna skivor.
Kokt inlagd lax:
Filéa laxen och skär i bitar efter eget tycke, jag skar den i ca 2x2 cm stora kvadrater. Ånga sedan tills kärntemperaturen är 55 grader. och under tiden kan ni göra en 1-2-3 lag fast i denna skall ni också ha i salt, lagen ska vara rätt så salt.
Sedan när laxen och lagen är klar låter ni båda två stå och svalna lite sen lägger ni i laxen i lagen och låter den ligga där i. 1 -2 dagar ska den ligga där i helst, för att få smak.
Kommer nog in fler recept i morgon, ska göra mer julmat då :)
Om jag glömmer slänga in recept, så God Jul allesammans! Hoppas ni har varit snälla så tomten kommer till er.
Kommentarer
Trackback