Viltafton 22 oktober.



 Inkokt forell med romsås.

 Enbärsgravad älgfilé med pepparrotscreme och hjortronchutney.

 Halstrad röding med mandelpotatissallad och vinskum.

 Varitation på rådjur med vinbärssky, rotselleripuré och potatischips.

 Hasselpanerad västerbottenost med hjortron.

 Karamelliserad äppelbavaroise med havtornsgele, pannacotta med björnbär och sås.

Lyckad kväll efter mitt tycke, mycket folk. Närmare 90 gäster. Och kändisgäster - Bonde Fredrik var också på vår viltafton.
Nästa temakvällar framöver görs av 2:or och 1:or. 3:ornas nästa temakväll är i vår, gourmetafton.

introduktion lärare: Örjan Ullberg.

Hur länge har du varit lärare här på restaurangskolan?

Jag är nu är inne på min elfte termin som lärare

Varför valde du att bli lärare?

Efter att ha arbetat inom restaurangbranchen i hela mitt liv så tyckte jag att det var dax att dela med mig av mina kunskaper. Förutom det hade tanken med att utbilda mig till lärare växt fram under ett par års tid. Arbetet som lärare på restaurangskolan ger mig chansen att hålla på med två saker som jag tycker om undervisa och dessutom driva restaurang.

Hur ser din karriär ut?

Kommer ifrån början från Stockholm där jag gick restaurangskolan (samma som kollegan Pelle) med inriktning kök och därefter som kock på restaurang Riche. Men med tiden så ändrades min karriär och jag gick över till servis, bar och senare till restaurangchef och krögare. Efter det att jag hade gjort min militärservice (i Luleå!?) så började jag att fundera på ett liv någon annanstans och med tanke på att man vissa månader levde till större delen utan dagsljus och med x antal meter snö...Ett minne därifrån var att vi stod ute och lagade mat när det var 26 grader kallt och 2 meter snö.

Så jag åkte till Schweiz och vidareutbildade mig inom Hotel Management i Montreux, efter det följde praktik och senare arbete i de Schweiziska alperna, mer snö men på helt andra premiser, skidåkning. Det kan vara en utav de saker jag kan sakna med att bo i Skåne men å andra sidan så har vi havet och allt som det innebär. Har även under min karriär arbetat en kortare period i Tunisien som vinkypare, servitör i Nya Zeeland och var under 1 års tid även restaurangchef i London. Har även haft ett radioprogram på radio Stella och hållit i div. Dryckesprovningar.


Vad är ditt mål?

Se till av vi utbildar servitörer och kockar med hög kvalitet.

Vad gör dig glad?

När jag ser att eleverna har tagit till sig kunskap och använder den på rätt sätt och när det går bra för de föredetta eleverna i sitt professionella liv.

 

Så, nu har ni fått lära känna lärarna här på restaurangskolan lite mer.


16 oktober.

Jag fick låna en film av min lärare Per som jag såg för ett par timmar sedan, den var riktigt bra.
Den är baserad på en kokbok som heter Master the art of french cooking. Som publicerades på 60-talet och skrevs av tre kvinnor, Julia Child, Simone Beck och Louisette Bertholle.
Det hela börjar med att Julia Child och hennes man Paul flyttar till Paris där Julia känner att hon har absolut ingenting att göra, trots att hon älskar Paris vet hon inte riktigt vad hon vill syssla med. Men en dag kommer Paul och Julia tillsammans på att hon kan ta matlagningslektioner. Så det gör hon, hon går först i en grupp där man var i princip en amatör. Men Julia kände att detta inte var något för henne och bestämmer sig för att byta upp sig till den högre, dyrare gruppen -  de proffesionella. Trots att Julia inte är något proffs så tar hon sig an utmaningen och blir en duktig kock.
En dag möter hon de andra kvinnorna, Simone Beck och Louisette Bertholle och hon får veta de håller på att skriva en kokbok som Julia tycker låter fascinerande och roligt. I detta stadiet har Julia ingen som helst samverkan i boken men dessa tre kvinnor lär känna varandra och startar själva en matlagningskurs hemma hos Julia. Och senare får Julia erbjudandet att vara med i boken och översätta den mer amerikanskt för Simone och Louisette skrev denna bok till amerikaner, men där var ingen som tyckte den var amerikansk nog så den gavs aldrig ut.
Men dessa tre kvinnor ger aldrig upp, Julia kämpar med att översätta allt till korrekt amerikanska och tillsist lyckas den publiceras.

Och många år senare när Julia är i sin 80 års ålder finns det en annan kvinna, Julie Powell i Queens som lever ett medelmåttigt liv. Jobbar åt staten efter 11/9 olyckan med att ta emot klagomål om nya bygget där olyckan skedde, försäkringblanketter mm. På allt detta flyttar hon, hennes man och katten till Queens, en schabbig lägenhet ovanför en pizzeria och tunnelbanor och trafik som dönar från morgon till kväll.
Och för att fly från denna vardag lagar hon mat på kvällen. En lugnande oas där hon kan va sig själv och göra precis som hon vill - utan störande trafik eller klagande amerikanske medborgare.
Sen bestämmer sig, med hjälp av hennes hjälp, att starta en blogg om just Julia Childs bok Master the art of french cooking. Julie Powell ska nämligen laga all 524 recept i boken  på 365 dagar - 1 år.

Så denna filmen är baserad på två sanna historier, om Julia Childs liv - där hon kämpade sig igenom författarlivet och får sin bok publicerad, och om den andra kvinnan Julie Powell som lagar hennes recept på 1 år.
En dramatisering av dessa två historier.
Filmen heter Julie & Julia. Väldigt sevärd, speciellt om man älskar laga mat och dessutom äta den!

 

Anledningen jag fick låna denna filmer är för att jag känner det går lite trögt här på bloggen och vill hitta på något nytt så då trodde Per jag skulle knäcka lite idéer genom att se denna film. Vilket det gjorde så jag har lite att disskutera med honom eftersom han är min handledare i detta projektarbete.

Så snart kommer det nog upp lite roliga nya saker!

Kolla på filmen om ni känner för det! Riktigt bra :)

Och glöm för guds skull inte bort att komma och äta hos oss ute på Valhall, men skynda och ring! Det är ofta fullsatt! 0431 - 402611. Eller kom in och köp lite frysmat åt oss som våra tvåor tillagar varje måndag, går att köpa frysmat tisdag - torsdag.


11 oktober.

Ja tiden knallar på och nästa temakäll står framför oss. Nämligen den 22 oktober, fredag nästa vecka blir det vilfafton! Förhoppningsvis går det minst lika bra som förra gången - om inte bättre.
Förra veckan och denna veckan har vi haft besök av årskurs 9 elever som ska snart välja sina val till gymnasieskolan, hoppas många av dem väljer hotell och restaurang!
Annars är det precis som vanligt i skolan, vi har öppet tisdag,onsdag,torsdag. Så bara ring och boka bord på 0431-402611. :)

fisk och skaldjurstemakväll.

Nu har jag fått in bilderna på datorn (hade lite strul med det). men här kommer de;




1/
2/

3/
4/

Menyn såg ut såhär:

(1) Hummerpannacotta.
Dillstekta pilgrimsmusslor med risonepasta och tomatchutney
Krabbfylld bergtunga med sparris, mandelpotatis och vitvinssås
(2) Timjansorbet
(3) Stekt torsk med pumpacreme och pommes Anna (pommes anna finns ej med på bilden)
(4) Desserttallrik: Chokladmousse med blodapelsinglass
Parfait Kair Royal (svartvinbärs parfait)
Creme Brüle med äpple

Antalet gäster var 90, det var kul. Vi fick mycket beröm. Alltid lika kul att höra.

Så om ni vill vara med på några andra temakvällar vi har, kom till oss eller ring och boka din biljett!


RSS 2.0