Julbakning!
Nu eftersom jag varit slö med att uppdatera, och läraren är på mig, så slänger jag upp recept på julbakning. Massor av gott!
MANDELMUSSLOR
Ingredienser:
5 dl (300 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1,5 dl (100 g) sötmandel, skållad och mald
2 bittermandlar, skållad och malda
200 g margarin
1 ägg
Tillvägagångssätt:
Blanda mjöl, socker och mandel. Hacka i margarinet till en grynig konsistens. Blanda in ägget i degen. Lägg gärna degen i kylskåpet några timmar. Tryck ut degen i smorda, veckade formar. Grädda i 175oC ugnsvärme ca 12-15 minuter. Låt svalna något innan de stjälps upp. Servera som efterrätt med vispgrädde och sylt.
KNÄCK
Ingredienser:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap, ljus
1 dl sötmandel, skållad och hackad
Tillvägagångssätt:
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka massan sakta under omrörning då och då tills den håller kulprov eller kontrollera med en termometer att massan är 129oC. Tillsätt mandeln och ev. ett par msk smör. Rör om och häll genast smeten i knäckformar.
Obs! Dubbel sats förlänger koktiden mycket – koka hellre flera små satser.
ROCKY ROAD
Ingredienser:
600g mörk kvalitetschoklad 70%
2 påsar dumlekola
2 nävar mini mashmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Tillvägagångssätt.
Smält chokladen på låg värme i vattenbad. Blanda ihop samtliga ingredienser. Lägg ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper, ca 3 cm tjock och låt stelna i kylskåpet. När smeten har stelnat skär upp i lagom stora bitar.
KANDERADE MANDLAR
Ingredienser:
3 msk ljus sirap
1 ½ msk socker
½ tsk salt
200 g sötmandel
Tillvägagångssätt:
Sätt ungen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna.Låt blandningen koka ihop ett par minuter. Blanda ner sötmandeln. Ställ in pannan i mitten av ugnen i ca 15 min. Rör om med en gaffel efter halva tiden har gått. Tag ut och separera nötterna från varandra.