6 november.
Nu har det varit lite slappt på skrivar fronten, så nu tar jag och slänger in ett recept på maten jag gjorde här hemma idag. Det är lite hittepå och blev inte super bra. Jag gjorde en paj, det enda som var dåligt det var pajskalet som inte var riktigt färdigt. Så tänk på det om ni ska göra denna pajen så se till att pajskalet är riktigt färdigt, krispigt och fint.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
150 g kylskåpskallt smör
6 msk vatten
Blanda allt förutom vatten i en matberedare till en smula massa. När ni blandar det så skär ner smöret i små kuber.
Sedan häller ni i vattnet och blandar snabbt till en fin deg.
Och eftersom jag inte hade förberett pajdegen, så blev den inte så jättebra. Egentligen ska man göra degen ca 1 timme innan man gör maten, då håller degen bättre när den väl kommer in i ugnen.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform.
Ugnen ska stå på 200 grader.
I min bok om pajer står där inget om att pajens kanter åker ner om man inte har någon sorts tyngd. Så lägg aliminiumfolie runt hela formen och fyll med något, jag använde gula ärter. jättebra, men tänk på det tar lite längre tid för skalet att bli färdigt, min blev inte det tyvärr. Pajen blir mycket finare om ni gör på detta sättet.
Sätt in formen i ugnen och grädda 10-12 minuter, om det inte är färdigt, grädda mer.
Fyllningen bestämmer ni själv, men jag hade:
skinka
trattkantareller
rödlök
purjolök
paprika
broccoli
blomkål
ost
hackade och stekte båda lökarna. strimlade ner paprikan, la sedan ner kantarellerna, dessa får sedan steka tillsammans lite så dem blir ordentligt färdiga. broccolin och blomkålen kokas i en kastrull.
strimlade ner skinkan och stekte. Sedan fyllde jag bara pajskalet och la på osten. Och satt sedan tillbaka in i ugnen, och lät pajen vara där tills osten hade smält.
krydda såklart efter smak :)
smaklig måltid!
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
150 g kylskåpskallt smör
6 msk vatten
Blanda allt förutom vatten i en matberedare till en smula massa. När ni blandar det så skär ner smöret i små kuber.
Sedan häller ni i vattnet och blandar snabbt till en fin deg.
Och eftersom jag inte hade förberett pajdegen, så blev den inte så jättebra. Egentligen ska man göra degen ca 1 timme innan man gör maten, då håller degen bättre när den väl kommer in i ugnen.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform.
Ugnen ska stå på 200 grader.
I min bok om pajer står där inget om att pajens kanter åker ner om man inte har någon sorts tyngd. Så lägg aliminiumfolie runt hela formen och fyll med något, jag använde gula ärter. jättebra, men tänk på det tar lite längre tid för skalet att bli färdigt, min blev inte det tyvärr. Pajen blir mycket finare om ni gör på detta sättet.
Sätt in formen i ugnen och grädda 10-12 minuter, om det inte är färdigt, grädda mer.
Fyllningen bestämmer ni själv, men jag hade:
skinka
trattkantareller
rödlök
purjolök
paprika
broccoli
blomkål
ost
hackade och stekte båda lökarna. strimlade ner paprikan, la sedan ner kantarellerna, dessa får sedan steka tillsammans lite så dem blir ordentligt färdiga. broccolin och blomkålen kokas i en kastrull.
strimlade ner skinkan och stekte. Sedan fyllde jag bara pajskalet och la på osten. Och satt sedan tillbaka in i ugnen, och lät pajen vara där tills osten hade smält.
krydda såklart efter smak :)
smaklig måltid!
Kommentarer
Trackback