15 september 2010.
Citronfromage
Ingredienser:
4 äggulor
2 dl socker
2 citroner
4 gelatinblad
3 dl vispad grädde
4 st vispade äggvitor med 1½ msk socker
Tillvägagångssätt:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten för att mjukas upp. Riv det allra yttersta på citronskalen, på rivjärnets minsta rivskiva och lägg i en liten skål. Pressa citronerna och häll upp saften i en skål. Vispa äggulor och socker pösigt och fluffigt. Blanda ned det rivna citronskalet och citronsaften i äggmassan. Vispa grädden. Vispa äggvitan och blanda i slutet ned sockret för att äggvitan skall bli stel och hård. Äggvitan skall vara fast och bunken skall gå att vända upp och ned utan att något trillar ut. Smält de uppblötta gelatinbladen försiktigt på spisen. ( får inte koka – smakar då ”fisklim”.) Häll den smälta gelatinet ned i äggule -blandningen och rör om väl. Blanda försiktigt med den vispade grädden och den vispade äggvitan i äggulemassan med hjälp av en slickepott. Häll upp den släta massan i portionsskålar och ställ in i kyl för att stelna till under 3 timmar.
Jättegott och härligt recept!