recept - fransk löksoppa
Receptet är för 4 personer.
Ingredienser:
450-500 g (6 st) gul lök
2-3 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1 krm vitpeppar
några skivor vitt bröd
ett par dl riven ost
Gör såhär:
Skala och skär lökarna i tunna skivor, fräs dem lätt i smöret, de ska inte få färg.
Strö över mjölet, och rör ner det varsamt.
Späd med vattnet och buljongen.
Koka på svag värme runt 15 minuter.
Skär brödet i tärningar och rosta dem i ugnen. Servera med riven ost som strös direkt på soppan.
Soppan kan också med fördel gratineras med brödet och osten flytande på toppen. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar, lägg en brödskiva över varje skål. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250 grader i ungefär 10 minuter, tills osten fått färg. Servera genast!